
Kelan kuntoutus ikäihmisille – tukea toimintakykyyn ja arjen sujuvuuteen
Opas kuntoutuspalveluihin ja -etuuksiin Suomessa – tietoa, tukea ja käytännön esimerkkejä
Päivitykset vuodelle 2025 ovat valmiit. Jos huomaat tiedoissa jotain virheellistä, otamme mielellämme vinkin vastaan ja korjaamme tiedon. Muistathan myös, että jokainen tukipäätös perustuu omiin henkilökohtaisiin tietoihisi, joten tarkat tukimäärät yms. saat tuen myöntäjältä.
Oletko jäänyt tai jäämässä eläkkeelle ja mietit, mitä tukia sinulla on oikeus saada? Ei huolta, olemme laatineet kattavan oppaan, joka valaisee eläkeläisten tukiviidakkoa. Lue eteenpäin saadaksesi selkeää tietoa siitä, mitä etuuksia voit hyödyntää eläkepäivinäsi.
Eläkkeelle siirtyminen voi olla monille ansaittu lepohetki, mutta samalla se voi tuoda mukanaan taloudellisia haasteita.
Pienituloiset eläkeläiset voivat kuitenkin hyödyntää erilaisia tukia, jotka voivat merkittävästi helpottaa taloudellista taakkaa. Vaikka tuet ovat olemassa, tukiviidakko voi olla monimutkainen ja vaikea hahmottaa. Monet eläkeläiset jättävät tukia hakematta, mikä korostaa tiedon saannin ja avun tarpeen tärkeyttä.
Lisäksi keskeinen ongelma on, että tiedonsaanti ja asiointi on pitkälti digitaalista. Lähes 40 prosenttia 75–89-vuotiaista ei ole koskaan käyttänyt internetiä.
Eläkeläisten tulee olla tietoisia oikeuksistaan ja rohkaistua hakemaan niitä, jotka voivat helpottaa heidän taloudellista taakkaansa. Tärkeintä on, että jokainen oikeutettu hyödyntää heille kuuluvat tuet eläkepäivien mahdollisimman mukavan elämän takaamiseksi.
TULOSSA
Lisäksi vastaamme mm. kysymyksiin:
Opas kuntoutuspalveluihin ja -etuuksiin Suomessa – tietoa, tukea ja käytännön esimerkkejä
Ikäihmisillä on oikeus laadukkaaseen hoitoon ja kunnioittavaan kohteluun, mutta mitä tehdä, jos hoito ei vastaa odotuksia? Tässä oppaassa käymme läpi vanhusten oikeudet, potilaslain ja asiakaslain keskeiset kohdat sekä konkreettiset keinot puuttua hoidon laatuongelmiin. Lue, miten voit tehdä muistutuksen, kantelun tai hakea apua potilasasiamieheltä.
**Palvelusetelit – Miten ne toimivat?**
Palvelusetelit ovat kuntien myöntämiä maksusitoumuksia, joilla voi hankkia sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisiltä toimijoilta. Ne lisäävät valinnanvapautta ja nopeuttavat palvelujen saatavuutta. Seteleitä voi käyttää esimerkiksi kotihoitoon, asumispalveluihin ja kuntoutukseen. Kunta määrittää setelin arvon, ja mahdollisen ylimenevän osuuden asiakas maksaa itse. Palveluntuottajan tulee olla kunnan hyväksymä, ja setelin saaminen edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä.
Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu helpottaa ikäihmisten ja vammaisten liikkumista, mahdollistaen kotona asumisen. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät voi käyttää julkista liikennettä.
Tämä opas on suunnattu erityisesti ikäihmisille ja senioreille, jotka haluavat hyödyntää kotitalousvähennystä kotiaskareiden hoitamisessa. Selvitämme artikkelissa, mistä kotitalousvähennyksessä on kyse, millaisista töistä vähennyksen voi saada ja miten ilmoitat kotitalousvähennyksen verohallinnolle.
Terveydenhuollon maksukatto – tiedätkö miten se voi vähentää kuluja? Lue lisää ja hyödynnä!
Paljonko on lääkekatto vuonna 2024, saanko korvauksia lääkkeistä?Lääkekorvaukset ovat keskeinen osa Suomen sosiaaliturvaa.
Etsitkö tietoa, mitä toimeentulotuki eläkeläisille tarkoittaa? Lue selkeä opas eläkeläisten tuista: mitä tukia saat, kuinka paljon ja miten haetaan.
Selaa laajaa valikoimaamme oppaita, vinkkejä ja ohjeita eri elämänalueista. Tutustu asiantunteviin neuvoihin terveydestä ja hyvinvoinnista, vapaa-ajan aktiviteeteista, talouden hallinnasta sekä monista muista aiheista.
Opasportaalimme tarjoaa käytännöllistä tietoa ja inspiroivia ohjeita, jotka auttavat sinua saavuttamaan paremman arjen ja nauttimaan elämästä täysillä.
Kaikki materiaali on ilmaista käytettäväksi ja jaettavaksi!
Senioriasunnot, kotipalvelut, siivous, senioriblogit, tukioppaat, hyvinvointialueet, seniori-infot