OSA 8: Terveydenhuollon maksukatto

Mitä terveydenhuollon maksukatto tarkoittaa? Terveydenhuollon asiakasmaksut voivat nopeasti kasvaa merkittäviksi erityisesti pitkäaikaista hoitoa tai toistuvia käyntejä tarvitseville potilaille. Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kuitenkin käytössä maksukattojärjestelmä, joka auttaa rajoittamaan näitä kustannuksia ja tarjoaa merkittävää tukea paljon palveluja tarvitseville.

Tämä artikkeli kuuluu “Suuri tukiopas eläkeläisille” – oppaaseen, joka sisältää selkeitä ja havainnollisia ohjeita/vinkkejä senioreille tukiviidakossa selviytymiseen.
Maksukaton perusteet
Maksukatto on summa, jonka ylittyessä kunnallisen terveydenhuollon palvelut ovat pääsääntöisesti maksuttomia loppuvuoden ajan. Vuonna 2025 maksukaton suuruus on edelleen 762 euroa. Tämä tarkoittaa, että kun kerryttävien maksujen yhteismäärä ylittää tämän rajan kalenterivuoden aikana, suurin osa palveluista on sen jälkeen maksuttomia vuoden loppuun saakka.
Huom! Lääkekustannuksilla on oma kalenterivuosittainen kattonsa, jonka suuruus on vuonna 2025 633,17 euroa.
Mitä kuluja maksukattoon lasketaan mukaan?


Mitä kuluja maksukattoon EI lasketa mukaan?

Maksukaton kertyminen ja seuranta
Maksukertymän seurantajakso on kalenterivuosi eli se alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta. Huomionarvoista on, että maksut kertyvät käyntipäivän mukaan, ei laskun eräpäivän tai maksupäivän mukaan. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee itse seurata maksukaton kertymistä huolellisesti.
Alle 18-vuotiaiden maksut voidaan yhdistää toisen huoltajan maksukattoon, mikä helpottaa perheiden tilannetta. Kun maksukatto täyttyy, voit pyytää maksukaton ylittymistä koskevan todistuksen, joka vapauttaa sinut maksamasta kattosumman ylittäviä maksuja.
Alennetut maksut ja poikkeukset
Vaikka suurin osa palveluista on maksukaton täytyttyä maksuttomia, lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään edelleen alennettu hoitomaksu. Tämä tarkoittaa, että vaikka maksukatto on täyttynyt, jotkin palvelut voivat edelleen olla maksullisia, mutta pienemmällä kustannuksella.
Käytännön vinkkejä maksukaton hallintaan
- Seuraa maksuja: Pidä kirjaa kaikista kunnallisen terveydenhuollon laskuista ja varmista, että tiedät, mitkä maksut kerryttävät maksukattoa.
- Säilytä kuitit: Säilytä kaikki alkuperäiset kuitit, sillä niitä voidaan pyytää, kun haet todistusta maksukaton ylittymisestä.
- Ota yhteyttä: Jos sinulla on kysyttävää maksukaton kertymisestä tai haluat tarkempia tietoja, ota yhteyttä oman alueesi potilaslaskutuksen asiakaspalveluun.
Tutustu tarkemmin maksukattoon ja muihin terveydenhuollon asiakasmaksuihin osoitteessa STM:n verkkosivut.
Tutustu myös muihin artikkeleihimme:
- Palvelusetelit – miten ne toimivat ja mihin niitä voi käyttää?**Palvelusetelit – Miten ne toimivat?** Palvelusetelit ovat kuntien myöntämiä maksusitoumuksia, joilla voi hankkia sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisiltä toimijoilta. Ne lisäävät valinnanvapautta ja nopeuttavat palvelujen saatavuutta. Seteleitä voi käyttää esimerkiksi kotihoitoon, asumispalveluihin ja kuntoutukseen. Kunta määrittää setelin arvon, ja mahdollisen ylimenevän osuuden asiakas maksaa itse. Palveluntuottajan tulee olla kunnan hyväksymä, ja setelin saaminen edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä.
- Mikä on sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu?Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu helpottaa ikäihmisten ja vammaisten liikkumista, mahdollistaen kotona asumisen. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät voi käyttää julkista liikennettä.
- Yksityisellä lääkärillä käynnistä saatavat Kela-korvaukset v. 2025Vuonna 2025 Kela-korvaukset yksityislääkärillä käynnistä muuttuvat! Mitä kaikkea voit saada korvattuna ja miten se vaikuttaa sinuun? Lue lisää ja pysy ajan tasalla terveydenhuollon kustannuksista.
- Kotitalousvähennys ja verotus 2025.Tämä opas on suunnattu erityisesti ikäihmisille ja senioreille, jotka haluavat hyödyntää kotitalousvähennystä kotiaskareiden hoitamisessa. Selvitämme artikkelissa, mistä kotitalousvähennyksessä on kyse, millaisista töistä vähennyksen voi saada ja miten ilmoitat kotitalousvähennyksen verohallinnolle.
- Terveydenhuollon maksukatto 2025Terveydenhuollon maksukatto – tiedätkö miten se voi vähentää kuluja? Lue lisää ja hyödynnä!