Hyvinvointiopas senioreille

Senioreiden hyvinvointiopas

Selaa laajaa valikoimaamme oppaita, vinkkejä ja ohjeita eri elämänalueista. Tutustu asiantunteviin neuvoihin terveydestä ja hyvinvoinnista, vapaa-ajan aktiviteeteista, talouden hallinnasta sekä monista muista aiheista.

Kaikki materiaali on ilmaista käytettäväksi ja jaettavaksi!

 

Terveys ja hyvinvointi:

 • Terveelliset elämäntavat: Tupakoinnin lopettaminen, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, painonhallinta, alkoholin kohtuukäyttö ja stressin hallinta ovat avainasemassa ikääntyneiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.
 • Säännölliset terveystarkastukset: On tärkeää käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa, jotta mahdolliset sairaudet voidaan todeta ja hoitaa varhaisessa vaiheessa.
 • Mielenterveys: Mielenterveys on yhtä tärkeää kuin fyysinen terveys. On tärkeää hakea apua, jos epäilee itsellään tai läheisellään mielenterveysongelmia.
 • Sairaanhoitajan palsta: Terveydenhuollon ammattilainen jakaa tietoa ja neuvoja.

Vapaa-aika ja harrastukset:

 • Aktiivinen ja monipuolinen vapaa-aika edistää sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia. Harrastukset tarjoavat sosiaalista kanssakäymistä, uusia elämyksiä ja oppimisen mahdollisuuksia.
 • Erilaisia harrastusmahdollisuuksia: Urheilu, kulttuuri, taide, kädentaidot, lukeminen, puutarhanhoito, matkustaminen ja vapaaehtoistyö ovat vain muutamia esimerkkejä.

Ravitsemus ja ruokavalio:

 • Terveellinen ruokavalio antaa keholle ravintoaineita, joita se tarvitsee pysyäkseen terveenä. Monipuolinen ja runsaskuituinen ruokavalio, jossa on runsaasti kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa, on tärkeä osa ikääntyneiden hyvinvointia.
 • Nesteytys. On tärkeää juoda riittävästi vettä päivän aikana.

Liikunta ja kuntoutus:

 • Liikunta parantaa fyysistä kuntoa ja toimintakykyä, vähentää monien sairauksien riskiä, parantaa mielialaa ja kognitiivisia toimintoja sekä edistää unen laatua. Ikääntyneille sopivia liikuntamuotoja on runsaasti mm. kävely, uinti ja tanssi.
 • Kuntoutus auttaa toipumaan sairaudesta tai vammasta ja parantaa toimintakykyä.

Asuminen:

 • Turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö on tärkeää ikääntyneiden hyvinvoinnille. Asunnon tulisi olla esteetön ja helposti sopeutettavissa ikääntymisen tuomiin muutoksiin.
 • Palveluasuminen on hyvä vaihtoehto niille ikääntyneille, jotka tarvitsevat apua arjessa selviytymiseen.
 • Senioriasuntojen hakupalvelu: Hakupalvelusta löydät sopivan senioriasunnon koko Suomen alueelta.

Kotipalvelut ja siivous:

 • Kotipalvelut auttavat selviytymään arjessa ja ylläpitämään itsenäistä asumista. Kotipalvelut voivat sisältää esimerkiksi siivousta, kotisairaanhoitoa, ruoanlaittoa, talonmiespalveluita ja kaupassa käyntiä.
 • Senioripalvelujen hakupalvelu: Hakupalvelusta löydät haluamasi kotipalvelun koko Suomen alueelta.

Teknologia ja digi:

 • Teknologia ja digi voivat helpottaa ikääntyneiden elämää ja parantaa hyvinvointia. Teknologian avulla voi esimerkiksi pitää yhteyttä läheisiin, hoitaa asioita verkossa ja harrastaa erilaisia asioita. Kerromme käyttövinkkejä ja kuinka pitää huolta tietoturvasta.

Vapaaehtoistyö:

 • Vapaaehtoistyö on erittäin hyvä tapa antaa oman panoksen yhteiskuntaan ja tavata uusia ihmisiä. Vapaaehtoistyötä voi tehdä esimerkiksi hoivakodeissa, eläinsuojissa tai SPR:n toiminnassa.

Tärkeät oppaat arkeen

Oletko tutustunut jo näihin artikkeleihimme?

Turvallinen netin käyttäminen, kansi

Turvallinen netinkäyttäminen senioreille, lue vinkit!

Digiteknologia on tullut jäädäkseen, ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat rajattomat. Erityisesti senioreille teknologia voi avata uusia ovia ja parantaa elämänlaatua merkittävästi. Vaikka teknologian oppiminen voi aluksi tuntua haastavalta, muutama yksinkertainen askel auttaa pääsemään alkuun ja hyötymään sen tarjoamista eduista.

Lue lisää »
Kotitalousvähennysopas senioreille

Kotitalousvähennys ja verotus 2024. Opas senioreille.

Tämä opas on suunnattu erityisesti ikäihmisille ja senioreille, jotka haluavat hyödyntää kotitalousvähennystä kotiaskareiden hoitamisessa. Selvitämme artikkelissa, mistä kotitalousvähennyksessä on kyse, millaisista töistä vähennyksen voi saada ja miten ilmoitat kotitalousvähennyksen verohallinnolle.

Lue lisää »
13 faktaa senioriasumisesta

Senioriasuminen: miten valita senioriasunto?

Senioriasunto on normaali vuokra-, asumisoikeus- tai omistusasunto, joka on tarkoitettu useimmiten ikääntyville mutta myös muille esteettömiä asuntoja tarvitseville henkilöille ikään katsomatta. Asukkaat asuvat omissa yksityisissä senioriasunnoissa. Asunnot on suunniteltu erityisesti ikäihmisille ja esteettömiä asuntoja tarvitseville sopiviksi helpottamaan arjen sujumista ja turvallisiksi.

Lue lisää »
Opas KELA-taksin käyttöön. Kysymyksiä, vastauksia ja vinkkejä.

Kela-taksi opas

Tämä opas on tehty helpottamaan KELA-taksin käyttämistä ja kertomaan vastauksia eniten kysyttyihin kysymyksiin taksin käyttöön liittyen. Opas on tehty Kela:n, etuuksien ja palvelujen suunnitteluyksikkö, sairaanhoito- ja matkakorvausryhmän ystävällisellä avulla.

Lue lisää »
Scroll to Top