
Kelan kuntoutus ikäihmisille – tukea toimintakykyyn ja arjen sujuvuuteen
Opas kuntoutuspalveluihin ja -etuuksiin Suomessa – tietoa, tukea ja käytännön esimerkkejä
Vanheneminen tuo mukanaan monia muutoksia, joista yksi on ravitsemustarpeiden muuttuminen vaikka ravitsemussuositukset ikääntyneille ovat lähtökohtaisesti samat kuin nuoremmillekin. Hyvä ravitsemus on kuitenkin tärkeää ikääntyneidenkin terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämisessä. Yli 70-vuotiaiden ruokavaliossa korostuu yksilöllisyys.
Tässä osiossa annamme vinkkejä ikääntyneiden ruokavalioon ja kerromme, miten ravitsemuksella voi edistää hyvinvointia.
Monipuolinen ja laadukas ruokavalio
Ikääntyneiden ruokavalion tulee olla monipuolinen ja sisältää runsaasti ravintoaineita. Tärkeää on varmistaa, että ruokavalio sisältää riittävästi:
Ruokahalun ylläpitäminen
Ikääntyneillä ruokahalu voi heikentyä monista syistä, kuten sairauksista, lääkkeistä ja haju- ja makuaistien heikkenemisestä. Ruokahalun ylläpitämiseksi on tärkeää:
Nesteytys
Nesteytys on erityisen tärkeää ikääntyneille, sillä iän myötä janontunne voi heikentyä. Riittävä nesteensaanti auttaa ehkäisemään väsymystä ja ummetusta. Ikääntyneiden tulisi juoda noin 1–1,5 litraa nesteitä päivässä.
Suun terveys
Hyvä suun terveys on tärkeää myös syömisen kannalta. Ikääntyessä pitäisi muistaa huolehtia hampaiden ja suun hygieniasta ja käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.
Suositukset
Ikääntyneiden ruokavalion perustana on kansallisissa ravitsemussuosituksissa määritelty terveyttä ja kestävyyttä edistävä ruokavalio.
Ruokavalion tulee olla monipuolinen ja maistuva. Sen tulee sisältää muun muassa kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljavalmisteita, pehmeää rasvaa ja maitovalmisteita sekä riittävästi kalaa, siipikarjaa, lihaa, kananmunaa tai kasviproteiinin lähteitä, kuten palkokasveja.
Suolan määrä pidetään kohtuullisena.
Jos tarvitaan painonpudotusta, sen on tapahduttava maltillisesti ja riittävä proteiinin saanti huomioiden, jotta lihasmassan väheneminen voidaan minimoida ja toimintakyky säilyttää.
Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 10–20 µg/vrk ympäri vuoden.
Ikääntyvien ruokailua järjestettäessä on huomioitava ruokailun psyykkinen ja sosiaalinen merkitys, vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa, mieliala ja tunteet sekä sosiaalinen ja taloudellinen tilanne.
Ruokavalion energiamäärän tulee olla energiankulutuksen mukainen.
Opas kuntoutuspalveluihin ja -etuuksiin Suomessa – tietoa, tukea ja käytännön esimerkkejä
Paranna unen laatua tehokkailla itsehoitokeinoilla! 💤 Unettomuus voi johtua stressistä, elämäntavoista tai ikääntymisestä, mutta onneksi unen tukemiseen on toimivia ratkaisuja. Kokeile huolihetkeä, 4-7-8-hengitysharjoitusta, uniärsykkeen hallintaa ja lyhyitä päiväunia. Lue lisää ja ota käyttöön parhaat univinkit!
Ikäihmisillä on oikeus laadukkaaseen hoitoon ja kunnioittavaan kohteluun, mutta mitä tehdä, jos hoito ei vastaa odotuksia? Tässä oppaassa käymme läpi vanhusten oikeudet, potilaslain ja asiakaslain keskeiset kohdat sekä konkreettiset keinot puuttua hoidon laatuongelmiin. Lue, miten voit tehdä muistutuksen, kantelun tai hakea apua potilasasiamieheltä.
**Palvelusetelit – Miten ne toimivat?**
Palvelusetelit ovat kuntien myöntämiä maksusitoumuksia, joilla voi hankkia sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisiltä toimijoilta. Ne lisäävät valinnanvapautta ja nopeuttavat palvelujen saatavuutta. Seteleitä voi käyttää esimerkiksi kotihoitoon, asumispalveluihin ja kuntoutukseen. Kunta määrittää setelin arvon, ja mahdollisen ylimenevän osuuden asiakas maksaa itse. Palveluntuottajan tulee olla kunnan hyväksymä, ja setelin saaminen edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä.
Senioriasunnot, kotipalvelut, siivous, senioriblogit, tukioppaat, hyvinvointialueet, seniori-infot