OSA 1: Eläkkeensaajan asumistuki
Mikä on eläkkeensaajan asumistuki?
Eläkkeensaajan asumistuki on Kelan maksama taloudellinen tuki, joka on tarkoitettu pienituloisille eläkeläisille. Tuen tarkoituksena on auttaa asumiskustannusten kanssa, jotta eläkkeellä eläneet voivat asua kohtuullisissa asumisolosuhteissa.
Tämä artikkeli kuuluu “Suuri tukiopas eläkeläisille” – oppaaseen, joka sisältää selkeitä ja havainnollisia ohjeita/vinkkejä senioreille tukiviidakossa selviytymiseen.
Kuka voi saada eläkkeensaajan asumistukea?
Eläkkeensaajan asumistukeen ovat oikeutettuja:
- Asut vakinaisesti Suomessa
- Olet pienituloinen
- Saat eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavaa eläkettä
Tärkeää on, että saat eläkettä, joka oikeuttaa asumistukeen. Esimerkiksi vanhuuseläke, työuraeläke ja työkyvyttömyyseläke täyttävät tämän ehdon. Myös takuueläke voi oikeuttaa asumistukeen tietyissä tilanteissa.
Huomionarvoista on, että jos asunnossasi asuu muita henkilöitä, jotka eivät saa eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen, se ei vaikuta sinun oikeuteesi tukeen. Heidän tuloilla ei ole vaikutusta asumistukeesi määrään.
Muuttuvatko eläkkeensaajien asumistuet 2024?
Eläkkeensaajien asumistuet säilyvät hallituksen suunnitelmissa nykyisessä muodossaan. Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, jos saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.
Kelan maksamaa eläkkeensaajan asumistukea koskeviin määräytymisperusteisiin ei tule muutoksia seuraavien neljän vuoden aikana (2024-2027). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tuen saamisen ehdot ja sen suuruus pysyvät ennallaan.
Lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksia ja asumismenojen enimmäismääriä ei tarkisteta vuosina 2024–2027.
Jos saat osittaista työkyvyttömyyseläkettä tai osittaista varhaiseläkettä, hae yleistä asumistukea. Jos asut yksin tai puolisosi kanssa, voit hakea eläkkeensaajan asumistukea. Jos kanssasi asuu esimerkiksi lapsesi tai muu henkilö, joka ei ole puolisosi eikä saa eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavaa eläkettä, hae yleistä asumistukea.
Tutustu tarkemmin KELA:n sivuilla, mihin asumismenoihin, eläkkeensaajan asumistukea voi saada: https://www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-asumismenot
Milloin et voi hakea eläkkeensaajan asumistukea?
Näissä tapauksissa voi olla oikeus yleiseen asumistukeen.
Eläkkeensaajan asumistuki ja yleinen asumistuki saattavat mennä helposti sekaisin. Jos olet epävarma siitä, kumpaa tukea sinun pitäisi hakea, soittamalla KELA:n asia selviää. Katso KELA:n asiakaspalvelun puhelinnumerot
Näin haet eläkkeensaajan asumistukea:
Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Eläkkeensaajan asumistuki AE 1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Lähde: https://www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-nain-haet
Kuinka paljon eläkkeensaajan asumistukea on mahdollista saada?
Eläkkeensaajan asumistuen määrä on 85 prosenttia mukaan laskettavista asumismenoista, joista on vähennetty perusomavastuu ja tulojen mukaan määräytyvä lisäomavastuu. Perusomavastuu on vuonna 2024 kaikille sama 681,39 e/v eli noin 56,78 e/kk.
Eläkkeensaajan asumistuki lasketaan seuraavan kaavan mukaan:
0,85 x (huomioonotettavat asumismenot – (perusomavastuu + mahdollinen lisäomavastuu)) Asumistuesta ei mene veroa.
Perusomavastuu on kaikille sama eli noin 57 euroa kuukaudessa. Lisäomavastuu on 41 prosenttia siitä perheen tulojen osasta, joka ylittää tulorajan. Jos tulosi jäävät alle tulorajan, lisäomavastuuta ei tule.
Kelan maksamaan yleiseen asumistukeen tulee useita muutoksia vuonna 2024, mutta muutokset eivät koske eläkkeensaajien asumistukea. Esimerkiksi eläkkeensaajan asumistuessa se, että voit saada eläkkeensaajien asumistukea asumiskustannuksiin omistusasunnossa, pysyy ennallaan, jos muut ehdot täyttyvät. Eläkkeensaajien asumistuen korvausprosentti (85 %) eikä lisäomavastuuprosentti (41,3 %) muutu.
Tulojen ja omaisuuden vaikutus eläkkeensaajan asumistukeen
Saako eläkeläinen asumistukea jos on säästöjä?
Kun sinun ja puolisosi tulot on laskettu yhteen, niitä verrataan lisäomavastuurajaan. Jos tulot ylittävät sen, otetaan yli menevästä osasta huomioon lisäomavastuu 41,3 %. Se lisätään perusomavastuuseen, joka on kaikille sama.
Mitkä tulot vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen?
Jos asut yksin, asumistukesi perustuu lähes kaikkiin tuloihin, varoihin ja elinkustannuksiin.
Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttavat myös puolisosi tulot ja varat sekä yhteisen yhteiset asumismenonne.
Eläkkeensaajan asumistuen määrään vaikuttavat muun muassa:
- eläke- ja työtulot
- työttömyyspäivärahat
- tulot omaisuudesta (esim. talletusten korot ja vuokratulot).
Tuloista vähennetään muut paitsi kulutusluottojen ja oman asunnon tai kuolinpesän velkojen korot. Asuntovelan korot lisätään asumismenoihin.
Mitkä tulot eivät vaikuta eläkkeensaajan asumistukeen?
Eläkkeensaajan asumistuen määrään eivät vaikuta etuoikeutetut tulot (esimerkiksi hoito- ja vammaistuet, osuus kuolinpesän tuotosta).
Jos sinulla on talletuksia enintään 2 000 euroa, ne ja niiden korot eivät vaikuta asumistukeen. Puolison talletuksille on oma 2 000 euron raja. Tämän ylittävältä osalta Kela laskee korko- ja osinkotulot mukaan tuloihin ja lisää talletukset asumistukeen vaikuttavan omaisuuden määrään. Korko- ja osinkotulot eivät kuitenkaan vaikuta eläkkeensaajan asumistukeen, jos ne jäävät alle 60 euron vuodessa.
Vaikuttaako varallisuus asumistukeen?
Omaisuuden vaikutus eläkkeensaajan asumistukeen
Omaisuus vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Siitä vähennetään kuitenkin velkojen määrä. Tuloihin lisätään 8 % siitä omaisuuden osasta, joka ylittää omaisuusrajan.
Omaisuusrajat ovat
- yksin asuvalle henkilölle 18 306 euroa
- avio- tai avopuolisoille yhteensä 29 290 euroa.
Eläkkeensaajan asumistuen määrään ei kuitenkaan vaikuta esimerkiksi
- omakotitalo, jossa asut
- osuus jakamattomassa kuolinpesässä
- asunto-osake.
Muutokset vuonna 2024:
Mikä muuttuu vuonna 2024?
Yleinen asumistuki pienenee 2024
Yleistä asumistukea leikataan, mikä pienentää asumistuen määrää vuonna 2024. Suurin osa muutoksista on tullut voimaan 1.4.2024.
Yleisen asumistuen perusvähennys nostetaan 42 prosentista 50 prosenttiin. Jatkossa perusvähennys on 50 % tuloista, jotka ylittävät yleisen asumistuen tulorajojen alarajan.
Yleisen asumistuen korvausprosenttia on alennettu 80 prosentista 70 prosenttiin tällä hetkellä hyväksyttävien asumiskustannusten ja perusomavastuun erotuksesta. Muutosten jälkeen tuki kattaa pienemmän osan ruokakunnan asumismenoista kuin tällä aiemmin.
Eläkkeensaajan asumistuki lyhyesti:
Näin haet eläkkeensaajan asumistukea:
- Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
- Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Eläkkeensaajan asumistuki AE 1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. (Lähde: https://www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-nain-haet )
Tulojen ja omaisuuden vaikutus eläkkeensaajan asumistukeen
- Jos asut yksin, asumistukeen vaikuttavat lähes kaikki omat tulosi, omaisuutesi ja asumismenosi.
- Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttavat myös puolisosi tulot ja omaisuus sekä yhteiset asumismenonne.
- Omaisuus vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Siitä vähennetään kuitenkin velkojen määrä. Tuloihin lisätään 8 % siitä omaisuuden osasta, joka ylittää omaisuusrajan. (Lähde: KELA.fi)
Muutokset vuonna 2024:
- Yleinen asumistuki pienenee 2024 (Lähde: KELA.fi)
Tutustu myös muihin artikkeleihimme:
- Kotitalousvähennys 2025. Mikä muuttuu?Vuonna 2025 kotitalousvähennykseen tulee merkittäviä muutoksia. Enimmäismäärä laskee 1 600 euroon henkilöä kohden, ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä saatu korotettu vähennys poistuu. Lisäksi omavastuuosuus nousee 150 euroon.
- Jäätynyt olkapää – mitä se tarkoittaa?Jäätynyt olkapää on tila, jossa olkanivelen liike rajoittuu merkittävästi. Se kehittyy usein vähitellen ja voi olla erittäin kivulias. Mutta mistä tämä tila johtuu ja miten sitä hoidetaan?
- Terveydenhuollon maksukatto: Mitä sinun tulee tietääTerveydenhuollon maksukatto – tiedätkö miten se voi vähentää kuluja? Lue lisää ja hyödynnä!
- Kotipalveluja ikäihmisille ilman arvonlisäveroa? Hanki kotisiivousta edullisemmin!Kuka voi saada arvonlisäverotonta palvelua? Mitä palveluja voin saada ilman arvonlisäveroa? Tutustu artikkeliimme jahyödynnä vinkkimme!
- Paljonko on lääkekatto vuonna 2024, saanko korvauksia lääkkeistä?Paljonko on lääkekatto vuonna 2024, saanko korvauksia lääkkeistä?Lääkekorvaukset ovat keskeinen osa Suomen sosiaaliturvaa.