1. Mitä tarkoittaa senioriasunto?
Senioriasunto on normaali vuokra-, asumisoikeus- tai omistusasunto, joka on tarkoitettu useimmiten ikääntyville mutta myös muille esteettömiä asuntoja tarvitseville henkilöille ikään katsomatta. Asukkaat asuvat omissa yksityisissä senioriasunnoissa. Asunnot on suunniteltu erityisesti ikäihmisille ja esteettömiä asuntoja tarvitseville sopiviksi helpottamaan arjen sujumista ja turvallisiksi. Suunnittelussa on huomioitu ikääntymisen tuomat mahdolliset liikuntarajoitteet ja käytössä olevat apuvälineet.
Senioriasuntoja on tarjolla yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Perusvarustukseen kuuluu oma keittiö liedellä ja jääkaappipakastimella sekä säilytystilaa. Monissa asunnoissa on valmiina myös astianpesukone.
2. Mitä on senioriasuminen?
Suurin osa iäkkäistä asuu ja haluaa asua kotona mahdollisimman pitkään. Senioriasuminen on oman kodin, palveluasumisen, yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen hoivan välimuoto, jossa asukkaalla on oman huoneen tai asunnon lisäksi käytettävissä on yhteisiä tiloja oleskeluun ja seurusteluun muiden asukkaiden kanssa.
3. Kuka pääsee senioriasuntoon? Mitkä ovat senioriasumisen kriteerit?
Senioriasumisessa asutaan senioritalossa vuokrasuhteessa joko ilman palveluita, tukipalveluiden ja/tai kotihoidon turvin.
Asiakas soveltuu senioriasumiseen kun:
- Asukas suoriutuu päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti tai ohjauksen ja kotihoidon turvin.
- Asukas liikkuu ilman apuvälineitä tai apuvälineiden avulla itsenäisesti tai yhden hoitajan avustamana.
- Asukas selviytyy öisin itsenäisesti (tai paikallisesta palvelurakenteesta riippuen yöpartion turvin).
- Asukas osaa hälyttää apua.
- Hyötyy asumismuodon yhteisöllisyydestä (esim. itsenäinen asuminen ei onnistu turvattomuuden vuoksi).
lähde: https://soite.fi/wp-content/uploads/2023/01/senioriasumisen_kriteerit.pdf
4. Minkä ikäisille senioriasunnot on tarkoitettu?
Ikärajat vaihtelevat eri asunnontarjoajilla 55 vuodesta ylöspäin. Voit tarkistaa ikärajan useimmiten asunnontarjoajan nettisivuilta. Tietyillä tarjoajilla ikäraja koskee vain yhtä asunnossa asuvaa henkilöä ja jos ikärajaa ei ole mainittu, asuntoja voivat vuokrata kaikki, jotka katsovat olevansa senioreille suunnattujen palvelujen tarpeessa.
5. Paljonko senioriasunto maksaa?
Senioriasuntojen markkinahinta on lähellä yleistä omistusasuntojen hintatasoa. Senioreille suunniteltu varustelutaso (esim. automaattinen sammutusjärjestelmä (sprinkleri), turvapuhelinjärjestelmä, turvaliesi, korotettu wc-istuin tai jotain muita lisäominaisuuksia.), nostaa kustannustasoa jonkin verran. Usein senioriasuntojen sijainti on myös keskeinen, joka nostaa hintaa.
Kustannuksia laskiessa kannattaa huomioida eri hankittavien palvelujen hinnat. Tavallisimmin palveluita voi ostaa miltä tahansa palveluntuottajalta yrityksen normaalilla hinnastolla.
6. Paljonko on senioriasunnon vuokra?
Senioriasunnon vuokra noudattaa alueen yleistä vuokratasoa. Vuokran lisäksi tulee yleisesti vesimaksu, sähkömaksu (oma sähkösopimus) ja autopaikkamaksu. Palvelujen hinnat määräytyvät tavallisesti käytön mukaan.Palvelutalon asukkaalla näiden maksujen lisäksi saattaa tulla pakollinen palvelumaksu.
7. Onko senioriasunnoissa tulorajaa?
Vuokrattavaksi ja ostettavaksi tarkoitetuissa senioriasunnoissa voi olla ikä- ja varallisuusrajoja.Jos senioriasunnon tiedoissa on maininta varallisuusrajoista, on kyseessä valtion tukema arava- tai korkotukiasunto, jonka asukkaaksi valittavan henkilön tai perheen tulojen ja/tai varallisuuden tulee mahtua valtion asettamiin rajoihin. Muut senioriasunnot voidaan vuokrata ja myydä ilman edellä mainittuja ehtoja.
8. Mitä palveluita senioriasuntoon kuuluu?
Tarjolla on paljon erilaisia palveluita. Esimerkkeinä näistä palveluista ovat mm. kotihoito, kuntoutus, sairaanhoito ja lounasravintola.
Vuokraan voi sisältyä esim. turvapuhelinpalvelu, sairaanhoitajan vastaanotto kerran kuukaudessa tai siivousta viikoittain. Joissain kohteissa asukkaan tulee tehdä vuokrasopimuksen yhteydessä erillinen palvelusopimus hoivapalveluiden tuottajan kanssa.
Senioriasuntojen palvelut vaihtelevat hieman eri toimijoiden ja itse asuntojen välillä, mutta yleisesti ottaen niihin sisältyy:
Peruspalvelut:
- Turvallisuus: Hälytysjärjestelmä, turvarannekkeet
- Esteettömyys: Esteetön suunnittelu asunnoissa ja yhteisissä tiloissa
- Yhteisöllisyys: Yhteistilat, tapahtumat ja aktiviteetit
Lisäpalvelut:
- Hoito- ja hoivapalvelut: Kotisairaanhoito, kotihoito
- Ruokailu: Ateriapalvelut, yhteinen ravintola
- Siivous ja pyykinpesu: Asuntosiivous, pyykinpesupalvelut
- Terveydenhuolto: Lääkäripalvelut, fysioterapia
- Oven avaus
Muita palveluita:
- Kuntosali ja sauna
- Harrastusmahdollisuudet
- Kuljetuspalvelut
- Vierashuoneet
Palveluiden valinta:
Palveluiden valinta riippuu yksilöllisistä tarpeista ja toiveista. Kannattaa miettiä, millaisia palveluita arjessa tarvitsee ja kuinka paljon on valmis niistä maksamaan. On myös hyvä muistaa, että palveluiden tarve voi muuttua ajan myötä. Tarvittavat palvelut voi tilata haluamaltaan palveluntarjoajalta. Tarjottuihin palveluihin ei ole käyttösitoumusta vaan asukkaat voivat ostaa haluamansa palvelut täysin oman harkintansa mukaan.
9. Voiko senioriasunnon ostaa tai vuokrata?
Asuntomarkkinoilla on tarjolla senioriasuntoja niin vuokrattavaksi kuin ostettavaksi. Vuokra- ja omistusasuntojen lisäksi senioriasunnon voi nykyään hankkia myös asumisoikeustalosta.
10. Mikä ero on senioriasunnolla, palvelutalolla ja tehostetulla palveluasumisella?
Senioriasunnot
Senioriasunnot voivat sijaita tavallisessa kerros- tai rivitalossa tai palvelutalo –nimeä kantavassa talossa. Jos kiinteistö ei ole palvelutalo, senioriasunnoissa ei pääsääntöisesti ole yhteistilojen ja hissin lisäksi paikalla olevaa henkilökuntaa. Erilaisia palveluja voi ostaa normaalisti palveluntuottajilta.
Palvelutalot
Palvelutaloissa sijaitsevissa senioriasunnoissa asukkaat asuvat useimmiten vuokralla mutta myös omistusasunnoissa. Asukkaat voivat osallistua palvelutalon tapahtumiin oman mielenkiintonsa mukaan ja liikkua normaalisti asuntonsa ulkopuolella. Asukas voi kutsua ystäviään kylään ihan niin kuin tavallisissa vuokrataloissa. Asunnot ovat usein esteettömiä ja asukkaiden käytössä on senioritalojen tapaan hissi ja yhteistilat sekä kahvila-ravintola, kirjasto, kuntosali tai saunaosasto.
Palvelutaloissa on paikalla henkilökuntaa joko aamusta iltaan tai vuorokauden ympäri. Asukkaat asuvat omissa asunnoissaan, joissa on oma keittiö sekä kylpyhuone. Palvelutalossa sijaitsevaan senioriasuntoon voidaan tilata erilaisia palveluita, kuten esimerkiksi hoiva-, ruoka- ja siivouspalveluita joko talossa toimivalta tai ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Palvelutalossa apu on aina käden ulottuvilla tarpeen tullen.
Tehostettu palveluasuminen
Tehostettu palveluasuminen sisältää asiakkaan hoivan ja hoidon, ateriat, siivouspalvelut, vaatehuollon sekä muut palvelut, kuten avustamisen asunnossa ja sen ulkopuolella. Asuminen tapahtuu omissa, siihen suunnitelluissa tiloissa, joihin kulku on lukittavan oven kautta. Asukkaat eivät liiku itsenäisesti tilojen ulkopuolella vaan ainoastaan hoitajen avustamana. Palvelu ei tavallisimmin sisällä vuokraa, lääkkeitä, henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita ja hoitotarvikkeita sekä vaatteita tms. henkilökohtaisia tarvikkeita.
Tehostettua palveluasumista järjestetään ikäihmisille, joilla on ympärivuorokautinen hoidon ja huolenpidon tarve, ja jotka eivät selviydy enää kotona kotihoidon enimmäisavun turvin eivätkä tarvitse terveyskeskussairaalahoitoa. Tehostettuun palveluasuntoon pääsee itse maksamalla tai palvelutarpeen kartoituksen perusteella kunnan sijoittamana, jolloin kunta osallistuu myös asumisen kustannuksiin tai palvelusetelillä.
11. Miksi muuttaa senioriasuntoon? Mitkä ovat senioriasunnon hyödyt?
Ikääntyessä kodin esteettömyys, turvallisuus ja arjen helppous korostuvat. Vaikka oma koti saattaisikin tällä hetkellä sopia tarpeisiin, tulevaisuudessa tilanne voi muuttua. Siksi on tärkeää pohtia omaa asumista ja asuinympäristöä hyvissä ajoin.
Senioriasunnot tarjoavat monia etuja ikääntyvälle ihmiselle:
1. Esteettömyys: Senioriasunnot on suunniteltu erityisesti ikäihmisille ja niissä huomioidaan liikuntarajoitteet ja apuvälineiden käyttö.
2. Turvallisuus: Senioriasunnoissa on usein turvajärjestelmiä, jotka takaavat avun saannin hätätilanteessa.
3. Helppo arki: Palvelutaloissa on tarjolla erilaisia palveluita, kuten ateriapalveluja ja siivousta, jotka helpottavat arkea.
4. Yhteisöllisyys: Senioriasunnoissa on mahdollisuus tavata muita ikäihmisiä ja luoda uusia ihmissuhteita.
5. Palvelut lähellä: Palvelutaloissa on usein kahvila-ravintola, kirjasto, kuntosali ja saunaosasto.
Muuttaminen senioriasuntoon on iso päätös, mutta se voi tuoda mukanaan monia etuja. Jos harkitset muuttoa, on tärkeää punnita omat tarpeesi ja toiveesi ja tehdä päätös huolella.
Erilaisia palveluja voi ostaa palveluntuottajilta.
12. Mitä muuta pitää ottaa huomioon senioriasuntoa valitessa?
Laadukkaassa senioriasunnossa saattaa olla lisäksi automaattinen sammutusjärjestelmä (sprinkleri), turvapuhelinjärjestelmä, turvaliesi, kaasuilmaisin (hälytyskeskus saa ilmoituksen savukaasuista ennen kuin lämpötila laukaisee sammutusjärjestelmän), korotettu wc-istuin, palvelueteinen (asuntokohtaisiin kylmätiloihin saa tilattua kaupasta elintarvikkeita) tai jotain muita lisäominaisuuksia.
13. Soveltuuko nykyinen kotisi ikäihmisen asumiseen?
Tarkastuslista kotisi soveltumisesta ikäihmisen asumiseen (https://www.yit.fi/asunnot/uuteen-kotiin/senioriasuminen )
Aloita tulevaisuuden kotitarpeiden kartoitus miettimällä kysymysten avulla, soveltuuko nykyinen kotisi senioriasunnoksi.
- Onko ulko-ovi raskas avata? Miten helppoa ovesta on kulkea, jos käyttäisit vaikkapa rollaattoria?
- Onko talossa esteetön kulku ulko-ovelta hissille?
- Onko asunnossasi kynnyksiä tai portaita?
- Onko kylpyhuoneessa ja wc:ssä turvallista ja riittävän tilavaa? Mahtuuko suihkuun apuvälineitä kuten suihkutuolia?
- Mahtuuko keittiössä ja muissa tiloissa kulkemaan myös esimerkiksi rollaattorin avulla?
- Ovatko kauppa ja muut arjen palvelut helposti saavutettavissa?
- Toimiiko julkinen liikenne, onko pysäkki lähellä?
- Onko autollesi pysäköintipaikka, johon on helppo kulkea myös talvella?
- Ovatko talon piha ja kulkuväylät helppokulkuisia ja hyvin valaistuja?
- Kaipaatko yhteisöllisyyttä arkeesi? Onko talossa yhteisiä tiloja ja piha, joissa voit jutella ja viettää aikaa naapureiden kanssa?
- Ovatko talo ja asunto hyvässä kunnossa tai niin uusia, ettei sinun tarvitse huolehtia taloudellisesti raskaista ja elämää häiritsevistä remonteista lähitulevaisuudessa?