Päiväkirja, osa 6: Töihin paluu.

varpunen lintu aita

Olin ollut käytännössä kuukauden poissa Helsingistä, kunnes muutama päivä sitten palasin jälleen töihin keskustaan. Aurinko paistoi kauniisti, Töölönlahden rannat olivat alkaneet avautumaan jäästä ja lämpötila hipoi kymmentä lämpöastetta. Kevät oli löytänyt tiensä Helsingin katukuvaan ja kauniit kyhmyjoutsenet sulaville rannoille. Auringon paisteessa Helsingin tuomiokirkon vihreät tapulit ja kauniit valkoiset seinät kylpivät valossa. Kadulla kävelevän ihmisen mieli väkisinkin piristyy, kun katselee ympärilleen. Kevät on kaunista uudelleen syntymisen aikaa.

helsinki, gardens, relax-889857.jpg

Viisi viikkoa leikkauksesta

Nyt on tullut viisi viikkoa olkapään loitontajalihaksen leikkauksesta ja olen nyt aloittanut työni tietokoneen ääressä työpisteessäni.  Melko kiireinen työviikko työmatkoineen vei kyllä minusta voimat, pakko myöntää, vaikka pääsiäisen ansiosta työviikko jäikin nelipäiväiseksi. Pohdin jo alkuviikosta, että olikohan viisasta vielä aloittaa, kun tulin töihin puolitoista viikkoa ortopedin suosittelemaa sairausloman päättymisaikaa aiemmin.

Itse asiassa tein kotona etätöitä jo viime viikolla, mutta se ei tuntunut niin rasittavalta, kun minun ei tarvinnut kulkea päivittäin työmatkoja edestakaisin. Matkustin töihin ainoastaan keittiöstä naapurihuoneen tietokoneelle. Alkuviikosta nukuin jopa eräänä aamuna hieman pommiin, kun jotenkin nukuin niin sikeästi, etten edes muista sammuttaneeni puhelimen herätystä. Ehdin onneksi normaaliin junaani, mutta aamupala jäi syömättä hätäisen liikkeelle lähdön vuoksi.

doctor, hospital, medical-6810751.jpg

Muista: usko ammattilaista!

Tämän kirjoitukseni tärkein oppi on siinä, että olkapään leikannut ortopedi on osaava ammattilainen. Hän tietää leikkausalueen paranemisaikataulun hyvin, koska hän on tehnyt samoja leikkauksia jo vuosien ajan. Ortopedi ymmärtää olkapään paranemiseen liittyvät asiat minua paremmin, ja mikäli hän antaa kuuden viikon sairausloman, niin silloin sen kuuden viikon sairausloman ajan olisi järkevä kuntouttaa itseään. Antaa olkapään toipua kaikessa rauhassa.

Piiskaan nyt mielessäni hieman itseäni sen vuoksi, että koin olevani jonkin asteinen nuori teräsmies, joka toipuu nopeasti ja voi aloittaa työt jo varhain, koska on niin varma omasta nopeasta kuntoutumisestaan. Vaikka olinkin kohtuullisen hyvässä fyysisessä kunnossa ennen leikkausta,

kudosten kuntoutuminen ottaa kuitenkin oman aikansa eikä sitä voi hätäilemällä nopeuttaa.

Saattaa myös olla, etten olekaan teräsmies enkä ole välttämättä enää nuorikaan. Välttämättä.

Työ tekee mielelle hyvää

Työtehtävissä oli melko kiireinen viikko eikä minulla ollut juurikaan mahdollisuutta ottaa rauhallisesti yläraajan kanssa. Onneksi saan nyt huilata pääsiäisen ajan. Uskon, että seuraavalla viikolla toimintakykyni on jälleen hieman  parempi, koska joka päivä olen kokenut päässeeni pieniä askeleita eteenpäin kuntoutumisessa. Vaikka olinkin vähän liian hätäinen työhön paluussani, olen kuitenkin iloinen, että olen päässyt jälleen työyhteisööni. Koen, että saan sellaista työtä kuntoutusyksikössä, josta oikeasti pidän. Työhön palaaminen on tehnyt mielelleni hyvää. 

Olen tässä tekstissäni näköjään pyrkinyt puolustelemaan epätoivoisesti valintaani lähteä töihin aikaisemmin, kuin mihin minua ohjattiin osaavan ammattilaisen toimesta.

Rehellisesti, mikäli minulla olisi tämä nykyinen ymmärrykseni, niin huilaisin maltilla koko sairausloman loppuun ja tekisin rauhassa kotiharjoitteita käyden välillä ulkona kävelylenkeillä. Näin ohjaisin itseäni fysioterapeuttina ja tottelisinkin, jos olisin itselleni parempi auktoriteetti. Taisivat ohjeet tulla nyt liian läheltä.

Scroll to Top