Tunteiden vuoristoradalla

flippu, ukraina, sota

Joka ilta ma mietin: Kai huominen uus
tuo lohdun ja loppuvi rauhattomuus!

eino leino

Ilkeä naapuri

Kuinka pysyä rauhallisena, kun rauha ympärillämme horjuu, kun tuntuu siltä, että olisimme jäniksen selässä kovaa vauhtia matkalla Liisan ihmemaahan, missä kaikki on ylösalaisin ja muutenkin aivan absurdia.
Tätä kysymystä olen aika ajoin miettinyt eräästä synkästä helmikuun päivästä lähtien. On turha varmaan kysyä, arvaatko mitä päivää tarkoitan. Sehän on se päivä, jolloin naapurimme iso ja suuri heittäytyi tosi ilkeäksi. Olemme nyt joutuneet toteamaan, että ilkeydellä ei näytä olevan minkäänlaisia rajoja. Se ruokkii itse itseään ja paisuu paisumistaan sellaisiin mittoihin, joita ei pysty kutakuinkin normaaleilla aivoilla ymmärtämään. Naapurin toiminta on älytöntä, mielipuolista ja väärää.
Ja totta, ilkeä on ihan liian kiltti sana kuvaamaan itäistä naapuriamme.

rauha, graffiti, katu, lapset

Tunteiden vuoristorata

Olemme parin kolmen viime vuoden aikana joutuneet elämään sellaisella tunteiden vuoristoradalla, että välillä on pitänyt pitää myssystä kiinni. Pandemian aikana tunteiden kirjosta nousivat pintaan pelko, väsymys ja yksinäisyys. Erityisesti vanhusten ja nuorten tilanne hankaloitui aivan liikaa, eikä ainakaan nuorten kohdalla asiat ole vielä ollenkaan paremmalla tolalla, ja soten kiemuroissahan on kroonisesti ollut kestämistä kaikilla.


Pandemian loputtua ilo elpyi, vapaus tuntui ihmeelliseltä ja ihmisten läsnäolo suurenmoiselta. Niihin Oiva Ruoho takertuu nytkin silloin kun mieli meinaa lähteä laukalle kohti alamäkeä. Taukoamattomana jatkuvan uutisvirran seuraamiseen täytyy välillä tehdä taukoja, vaikka Oivan mielestä on hyvä olla kuulolla. Informaatiotulvaan saa vaihtelua hiljaisuus ja hyvä musiikki. Oivalla on muuten rockahtava ja jazzahtava musiikkimaku.

Uusia juttuja

Tuskallisen pitkä ja vaikea pandemia-aika antoi runsaasti tilaa neuvokkuudelle, luovuudelle ja kekseliäisyydelle. Hieno juttu kaiken kaikkiaan. Etätöiden mahdollisuus sai suuren suosion. Rokotteita opittiin testaamaan ja valmistamaan salamanopeasti. Etäyhteyksiä oppivat ottamaan nekin, jotka eivät olleet ikinä tietokoneisiin koskeneet.


Oiva rupesi tuon ajan ansiosta bloggaajaksi. Tältä sivustolta löytyy senioreille tarkoitettu Youtube-video, https://www.youtube.com/watch?v=tg3hHgFIMZk&t=13s, jonka avulla sinäkin pääset alkuun. Oiva suosittelee kokeilemaan. Ehkä nyt on sinun hetkesi aloittaa. Ehkä blogista tulee sinun henkireikäsi. Jää kauas kavala maailma. Tässä kirjoituksessa tosin kavala maailma on hyvinkin läsnä.

niitty, aamu, auringonnousu, puu

Nyt

Tunteiden aarrearkusta ovat nyt uutena esiin putkahtaneet tuska, voimattomuus, epätoivo, suuttumus ja jopa viha. Kauhu ja raivo. Huoli ja pelko taitavat olla tässä ajassa ihan peruskauraa.


Oiva iloitsee siitä, että onneksi kriisin synkissä varjoissa asuu ihmisten auttamisen halu ja valtava solidaarisuus ja myötätunto hätään joutuneita lähimmäisiä kohtaan. Se onkin ainoa hyvä asia, minkä voi nähdä. Hullulta tietenkin vaikuttaa etsiä sodan keskeltä hyvää. Oivalle on kuitenkin tärkeää tehdä niin. Se auttaa häntä pitämään mielen kutakuinkin tyynenä.

Tieto, että kaikki ihmiset eivät ole nauttineet pahan tiedon puun hedelmiä, on lohduttava.

Positiivisuudestaan Oiva on nyt erityisesti tyytyväinen, vaikka hänen huuliltaan on kyllä lipsahtanut, totta puhuen, viime aikoina aika rumia sanoja. Käsi ylös keneltä ei ole.

Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostakaan.

Eino Leino kirjoitti vuonna 1917 runon “Terve Ukraina”. Silloin maa taisteli itsenäisyytensä puolesta. Nyt 100 vuotta myöhemmin se taistelee pitääkseen sen.

PS. Kootaan kotivara https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/
Hankitaan käteistä, niin kuin Suomen Pankki ohjeistaa. Unohdetaan joditabletit ja vessapaperit. Jatketaan elämäämme turvallisin mielin. Viranomaiset ja puolustusvoimat huolehtivat kaikesta muusta. Minulla ja Oivalla on täysi luotto siihen.


Be safe

PPS. Olen kirjoittanut kirjan, johon olen koonnut sananlaskuja joita äitini viljeli puheissaan. Läydät sen täältä: https://maikkimoon.fi/shop-maikkimoon/nyt-ei-olla-janiksen-selassa-sanlaskuja-ja-sanontoja/

MaikkiMoon

Scroll to Top