Maailman ärsyttävin ääni

nukkua, sanky, uniapnea

Aamuyöllä kuorsaus kiihtyy ja niin tekee yleensä siihen heräävä puolisokin. Tönäisee kylkeen, laskee taukoja hengityksessä ja miettii, onko syytä olla huolissaan. Kaikki kuorsaus ei toki merkitse uniapneaa, mutta asia kannattaa kyllä selvittää, jos öinen konsertointi jatkuu pidempään.

Useimmiten öiset hengityskatkokset huomaa juuri kanssanukkuja, ei itse unten mailla oleva ihminen. Yksinasujat saa havahtumaan useimminkin jatkuva vetämättömyyden tunne tai torkahtelu kesken muun tekemisen päiväsaikaan.

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä hoitamaton uniapnea vähentää elämänlaatua.

Yön yli kestävässä unipolygrafiakokeessa tarkastellaan unen laatua ja jos diagnoosi menee keskivaikean tai vaikean uniapnean puolelle, hoitoon tarvitaan CPAP-laite. Lievässä uniapneassa apu saattaa löytyä jo nukkumisasennon vaihtamisesta kylkiasentoon. Näppärät ompelevat yöasunsa selkään pallon estämään selinmakuuta.

Kansantauti?

Uniapneasta puhutaan jo kansantautina, mikä pistää kyllä miettimään nykyihmisen elintapoja. Viimeistään eläkevuosien alettua omille tottumuksille kannattaa uhrata pari ajatusta. Uniapneassakin parhaat ennaltaehkäisy- ja omahoitokeinot ovat yleensä samoja: painonhallintaa ja säännöllistä liikuntaa.

lääkäri, sairaala, lääkkeet

Ajokortin menettämisen sijaan kannattaa murehtia mahdollisuutta nukahtaa rattiin. Kun uniapnea on hyvässä hoidossa, olo on virkeämpi ja autolla ajoakin voi turvallisesti jatkaa – ihan luvan kanssa. Uniapnea-diagnoosi on ollut monelle käänne elämänlaadussa parempaan, kauan kaivattu alkusysäys omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen uudella tavalla.

Vertaisryhmät

Useimmiten pahinta on epätietoisuus ja tuntemattoman pelko, siihenkin on saatavissa tietoa ja tukea. Hengitysliiton ja hengitysyhdistysten vertaisryhmissä uniapneaa sairastavat ovat tottuneet tsemppaamaan toisiaan elintapamuutosten teossa ja niissä pysymisessä.

Kotonakin voi aloittaa erilaisen keskustelun maailman ärsyttävimmästä äänestä, kun kuorsauksesta on päässyt eroon.

Hanna Salminen

viestintä- ja kehittämisjohtaja

Ps. Löydät elämänmakuiset tositarinat ja asiantuntijapuheenvuorot uniapneasta www.hengitysliitto.fi. Lue tai kuuntele omaan tahtiin, juuri silloin, kun itsellesi sopii. Tapahtumakalenterista pääsee niin verkkoluennoille kuin verkkovertaisryhmiin keskustelemaan.

Scroll to Top