Meillä on nyt mahtava hyttyskesä. Tietysti linnut ja kalat tykkäävät. Monikaan ei tykkää, kun ne jättävät vierailustaan ikäviä kutiavia tervehdyksiään. Hyttysestä nousi mieleen afrikkalainen sananlasku:

“Jos luulet olevasi liian pieni vaikuttamaan asioihin, yritä nukkua huoneessa, jossa on moskiitto.”


Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joillekin hyttynen on itikka, afrikkalaiselle se on moskiitto ja täällä Lapissa tätä pistävää inisijää kutsutaan hiton sääskeksi.

Hyttyskesä ja erikoinen sopimus

Yhdeksänkymmentä hyttyskesää kokenut edesmennyt isäni sanoi eläessään, että hän on tehnyt sääskien kanssa mahtavan sopimuksen. Tällainen tuo historiallinen, usein kerrottu sääskisopimus kuulemma oli: “Jos isä ei kiusaa niitä, eivät nekään häiritse häntä.” Ja se sopimus näytti toimivan isän koko pitkän elämän ajan. Kesämökillä, sääskien suosimalla alueella joen ja järven välissä, koivujen keskellä isä kävi ahon laitaa ilman paitaa, eikä häntä estänyt mikään. Sääsket eivät ainakaan.


Tervaskannon (sitkeän elinvoimainen iäkäs henkilö) elämään ilmestyi viimeisinä vuosina hyttystä isompia jarruja ja hidasteita. Kohtalotovereita ei varmasti ole vaikea löytää.

pyörä-niitty-kesä-kukat

Suomen suvi ja oiva idea

Suomen suvi on täydellinen. Monen ulkomaalaisenkin mielestä kuin paratiisi. On yötä päivää helottava aurinko, uintilämpimät ja kalaisat vedet, linnunlaulut, mustikkamättäät, muurikkalätyt ja saunaoluet.
Maailman maita pari vuotta kolunnut ja kotiin palannut Oiva Ruohon sukulaispoika, nuori mies rakastui ensimmäistä kertaa kotimaansa luonnon värikkääseen vehreyteen ja lempeään lämpöön. Kannattipa käydä kaukana. Matkailu avartaa, niinhän sitä sanotaan.


Suomella voisi olla kaksi lippua. Tutun sinivalkoisen lipun tilalle voisi kesällä nostaa salkoon sinivihreän lipun. Näin totesi tämä Oivan rakastunut sukulaispoika. Oiva idea, eikö vaan, vaikkei ollutkaan Oivan.


Onko paratiisissa kaikki hyvin? Ei ole. On ne korvissa inisevät sääsket, kipeästi pistävät ampiaiset ja kaikkialla vaanivat paarmat.

Ja jossain luikertelee käärmeitä. Rajan tuntumassa kävelee yksi.

Afrikkalainen itikka

Kesähelteellä lähtee ajatus helposti laukalle ja tekstistä katoa pää sekä häntä. Oiva tahtoo palauttaa minut maan pinnalle. Matti Nykäsen sanoin hän muistuttaa, että elämä on laiffii ja siinä on kaikenlaista. Yhdessä Oivan kanssa kiitämme afrikkalaista moskiittoa sen tarjoamasta oivalluksesta. Kiitos kuuluu sullekin, hiton sääski.

Kesämökillä, joen ja järven välissä hyttyskesä jatkuu, ja elämä on kuin onkin laiffii.

-MaikkiMoon

Scroll to Top