Olkapääleikkauksen 1.vuosipäivä
Oikean olkapääni kiertäjäkalvosin leikattiin maaliskuussa 2022. Olin kaatunut hiihtolenkillä tammikuussa kaksi kuukautta aiemmin, jolloin olkapääni loitontajalihas repesi lähes kokonaan. Ainoa vaihtoehto saada olkapää kuntoon oli leikkaus ja käydä sen jälkeen läpi tehokas ja pitkäjänteinen omaehtoinen kuntoutus. Olin joutunut jo muutama vuosi aiemmin käymään tuon kuntoutusruljanssin läpi, kun toisen olkapääni samanlainen kiertäjäkalvosinvamma leikattiin urheiluvamman seurauksena.
Kiertäjäkalvosimen leikkauksesta tuli vuosi täyteen kaksi viikkoa sitten ja ajattelin kirjoittaa vielä yhden blogitekstin vuosipäivän kunniaksi. Mikäli kuntoutus ei olisi onnistunut kunnolla, en varmasti kertoisi tässä olkapääni kuulumisia vaan pysyisin hiiren hiljaa asiasta. Onneksi kaikki meni hyvin ja voin kertoa teille olkapääni kuulumisia kuluneelta vuodelta.
Olkapään kuntoutuksesta
Kuten aiemmissa blogeissa olen kertonut, olen taustaltani fysioterapeutti, joka on itsekin opastanut hyvän määrän olkapääleikattuja potilaita kuntoutuksen polulla. Olen yhä terveydenhuollon puolella työtehtävissä, mutta istun käytännössä koko päivän tietokoneella potilastyön sijaan. Työni ei siis kehitä lihaskuntoa vaan lähinnä passivoi koko kehoa. Minun kohdallani leikatun olkapään kuntouttaminen on siis toteutettu työmatkaliikunnalla ja vapaa-ajan aktiivisuudella.
Olkapääleikkauksen jälkeisinä kuukausina keväällä 2022 kuntoutuminen eteni tarkan protokollan mukaisesti. Tapasin olkapääni leikanneen ortopedin muutamaan otteeseen ja kävin viisi kertaa fysioterapiassa, jossa olkapään liikelaajuudet sekä toimintakyky mitattiin huolellisesti.
Jokaisella käyntikerralla sekä ortopedi että fysioterapeutti kertoivat kuntoutuksen etenevän aikataulussaan ja antoivat protokollan mukaiset ohjeet vähentäen kerta kerran jälkeen toiminnallisia rajoituksia olkapään käyttämisen suhteen. Sain ohjeeni erinomaisilta ammattilaisilta ja minulla oli täysi vapaus olla kuntouttajan sijasta kuntoutuja. Vammat eivät ole miellyttäviä missään suhteessa, mutta kyllä Suomi on hieno maa sairastaa, jos kerran on pakko. Täällä on upea hoito.
Fyysisen kunnon tärkeys
Vammoja sekä sairauksia tulee, sille emme voi mitään. On kuitenkin asioita, joihin voimme itse vaikuttaa.
On myös tosiasia, että hyvä reisilihasvoima edesauttaa hyvän tasapainokyvyn säilymistä korkeammalla iällä. Hyvä fyysinen kunto pitää myös mielen virkeänä, joten hyvä suorituskyky ja -peruskunto lisäävät elämänlaatua monella eri tavalla.
Vapaa-ajan vakuutuksen merkitys
Minun tapauksessani yksi merkittävä ja hyvä asia olkapäävamman sattuessa oli vakuutus. Vapaa-ajan vakuutukseni ansiosta sain nopeasti ajan yleislääkärille, jolta sain jälleen maksusitoumuksen magneettikuviin ja vamma päästiin todentamaan pian vahingon sattumisen jälkeen. Näin ollen pääsin ortopedin vastaanotolle ilman suuria viivytyksiä, joka totesi leikkaushoidon välttämättömyyden.
Leikkaus suoritettiin kaksi kuukautta vamman syntymisen jälkeen ja olisi toteutettu vielä nopeamminkin, mutta pyysin pientä viivytystä, jotta sain hoidettua asiani työpaikalla otolliseen tilaan sairauslomaani ajatellen.
Kuntoutumisen alkuvaihe
Leikkaus onnistui hienosti, sain hyvän ohjauksen kuntoutumisen alkuvaiheessa fysioterapiasta ja tämän jälkeen pääsin toteuttamaan itsenäisesti olkapään kuntoutusta. Tein kuminauhajumppaa, kävin vesijuoksemassa, kävelin paljon yläraajojani aktiivisesti liikuttaen ja alle kolme kuukautta leikkauksesta aloin harjoitella kuntosalilla niissä rajoissa, kun tiesin sen olevan mahdollista.
Näin ollen pystyin harjoittamaan kuntosalilla vartalon sekä alaraajojen lihaksistoa ennen kuin pääsin treenaamaan itse olkapäätä. 3-4 kuukautta leikkauksesta tein kevyitä pihatöitä ja soutelin kevyin liikkein järvellä. Loppukesästä lisäsin harjoitteluun sauvakävelyn ja vein kuntosaliharjoittelua määrätietoisesti eteenpäin.
Aseta itsellesi tavoitteita
Kuntoutuksessa on erittäin tärkeää asettaa itselleen pieniä realistisia tavoitteita, joita tavoitellessa harjoittelumotivaatio säilyy hyvänä. Minun motivaattorinani toimi kavereiden kanssa helmikuussa 2023 hiihdettävä retkihiihto, jota varten jaksoin sauvakävellä ylämäkiä kerta toisensa jälkeen sekä jaksoin lähteä syksyn pimeällä kuntosalille tekemään lihasvoimaharjoittelua. En hakenut niitä suuria pyöreitä lihaksia vaan kestävyysvoimaa, jolla hiihtää jäämättä jälkeen kavereistani ladulla.
Olkapääni alkoi olla jo niin hyvässä kunnossa, etten sitä enää ajatellut harjoitusten yhteydessä. Joulukuussa 2022 pääsin hiihtämään, ja vaikka leikattu olkapääni väsyikin ensimmäisillä lenkeillä melko paljon, olin innoissani jo hiihtämään pääsemisestä. Lopulta saavutin tavoitteeni, kun pääsimme hiihtämään muutaman kymmenen kilometrin retkihiihdon helmikuussa 2023 yhdessä kavereideni kanssa, enkä jäänyt jälkeen. Olkapää oli taas kunnossa.
Loppuyhteenveto
Kova homma, täytyy myöntää. Ei olkapään tai vaikkapa lonkkaleikkauksen jälkeinen kuntoutus ole mikään helppo juttu, mutta mikäli olet kohtuullisen hyvässä fyysisessä kunnossa ennen vammaa tai operaatiota, niin kuntoutuminen hyvään toimintakykyyn on mahdollista. Vakuutukseni mahdollisti minulle nopean ja laadukkaan lääketieteellisen hoidon sekä fysioterapian ja oma motivaationi oli suurin voimavarani kuntoutumisessani viimeisten yhdeksän kuukauden aikana. Kyllä perusterveydenhuoltokin olisi tarjonnut laadukasta hoitoa, sen tiedän, mutta hoitoon pääseminen olisi voinut viedä paljon kauemmin.
Suomen luonto on erinomainen ympäristö toteuttaa monipuolista liikuntaa juuri sinulle sopivalla tavalla.
Toivon sinulle kaikkea hyvää sekä onnellisia hetkiä liikunnan parissa!