Vuosi 2022 on käynnistynyt ja monet asiat muuttuvat, myös kotitalousvähennys. Olemme koostaneet tietopankin palveluiden käyttäjille ja ostajille, joka toivottavasti auttaa oikean palveluyrityksen valinnassa ja sitten aikanaan myös verotuksessa kotitalousvähennyksen tekemisessä. Mukavaa vuotta 2022!
Kaipaatko itsellesi tai lähimmäisellesi:
Rupattelukaveria?
Pukeutumis- tai hiustenlaittoapua kotona?
Lemmikin hoitoapua?
Apua kotiin sairaalasta paluun jälkeen?
Apua muistisairaan tukemiseen ja voimaantumiseen kotona?
Jotain muuta tarpeesi tai toiveesi mukaista apua kotona asumiseen?
Jos vastauksesi on kyllä, jatka lukemista!
Senioreille palvelua tarjoavat yritykset
Kotitalousvähennys kohenee vuosille 2022 ja 2023. Saat käytännössä kotitalous-, hoiva ja hoitotyötä kotitalousvähennyksen avulla 60 prosentin alennuksella (miinus omavastuu). Sama alennus koskee vuosien 2022–2027 aikana lämmitystapamuutosta, kun luovut öljylämmityksestä. Vähennyksen enimmäismäärä nousee näissä töissä 3 500 euroon. Muissa remonttitöissä kotitalousvähennys työn osuudesta säilyy ennallaan 40 prosentissa ja enimmäismäärä 2 250 eurossa.
Jos olet kiinnostunut hankkimaan palveluita, olemme kokoamassa sivuillemme yrityksiä, jotka tarjoavat niitä senioreille. Sivuille pääset tästä: palveluyritykset. Sivusto on työn alla ja lisäämme yrityksiä jatkuvasti.
Palvelun hankkimiseksi ota yhteys suoraan palvelua tarjoavaan yritykseen. Varmista, että yrityksellä on y-tunnus. Sovi myös, että laskussa työn osuus eritellään.
Voit tarkistaa yrityksen ennakkoperintärekisteriin kuulumisen käyttämällä YTJ-yrityshakua.
Saako avun ostamiseen kotitalousvähennystä?
Suurimpaan osaan näistä palveluista on saatavilla kotitalousvähennystä verotukseen:
Saat vähennystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.
Saat kotitalousvähennystä myös edellä mainituista töistä, jotka tehdään sinun tai puolisosi vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa-ajan asunnolla. (Lähde: Veronmaksajat.fi)
Huomaa! Kotitalousvähennystä ei saa hoiva- ja hoitotyöstä, johon saa omaishoidon tukea tai jota terveydenhoitopalvelut tuottavat arvonlisäverottomasti.
Saat kotitalousvähennystä esimerkiksi seuraavista kotitaloustöistä:
- siivous
- ruuanlaitto
- pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
- piha-alueen ja puutarhan hoito
- lumenluonti.
Hoiva- ja hoitotyötä ovat esimerkiksi lasten, vanhusten ja vammaisten hoito, kuten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu huolenpito. Näistä töistä saa kotitalousvähennyksen. Myös toisen avustaminen kaupassa sekä pankissa ja apteekissa asiointi toisen puolesta ovat sellaista hoiva- ja hoitotyötä, josta saa kotitalousvähennyksen, kun se tehdään osana muuta laajempaa vähennykseen oikeuttavaa työtä.
Kotitalousvähennystä ei saa esimerkiksi sellaisesta hoiva- ja hoitotyöstä, jota terveydenhoitopalvelut tekevät arvonlisäverottomasti. (Lähde: Vero.fi)
Katso kattava taulukko yleisimmin kysytyistä töistä: TAULUKKO
Omaishoidon tuki ja kotitalousvähennys
Omaishoidon tuki estää kotitalousvähennyksen saamisen vain niiden töiden kustannuksista, joita varten tukea maksetaan. Omaishoidon tuki ei estä kotitalousvähennyksen myöntämistä muista töistä. Saat tukea puolisosi hoivatyöhön, joten se ei estä sinua saamasta kotitalousvähennystä kotona teettämistäsi remonttitöistä.
Työn tehneen yrityksen on laskullaan eriteltävä suorittamansa palvelut. Omaishoidon tukea tai palveluseteleitä saanut ja kotitalousvähennystä vaativa tarvitsee erittelyn, jotta hän pysyy selvittämään, mistä töistä hänellä on oikeus kotitalousvähennykseen ja mistä ei. (Lähde: Taloustaito.fi)
Paljonko kotitalousvähennys on?
Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö (lähde: vero.fi)
Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Vähennys on 60 % työn osuudesta, jos työn on ostanut yritykseltä. Jos palkkaa työntekijän, voi vähentää 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Muutos koskee vuosia 2022 – 2023.
Kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä kuten aikaisemminkin.
Huomaa! Et saa kotitalousvähennystä esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Kun yrittäjä lähettää sinulle laskun töistä, laskussa täytyy olla erittely. Erittelystä näet, mikä on työn hinta. Sen jälkeen voit hakea kotitalousvähennystä työn hinnasta.
Huomaa! Muista varmistaa, että työstä voi saada kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennyksen saa puolestaan vain yritykseltä, joka on merkitty ennakkoperintärekisteriin.
Verottajan sivuilta löydät näppärän kotitalousvähennyslaskurin vuodelle 2022
Kuinka ilmoitan kotitalousvähennyksen?
Voit ilmoittaa vähennyksen tiedot joko verokortille tai veroilmoitukseesi. Jos ilmoitat tiedot verokortille, saat edun vähennyksestä heti. Jos ilmoitat tiedot veroilmoitukseen, vähennys huomioidaan jäännösveron tai veronpalautuksen määrässä.
Maksuvuosi ratkaisee sen miltä vuodelta ilmoitat kotitalousvähennyksen tiedot.
Esimerkki: Työstä sovittu 1.12.2021 ja työ tehty joulukuun aikana. Lasku maksettu 15.1.2022. Ilmoitat kotitalousvähennyksen vuoden 2022 verotukseen.
Kun ostat työn yritykseltä:
- Yrityksen Y-tunnus (Huomaa, että yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä)
- Laskun loppusumma
- Työn arvonlisäverollinen osuus
Voit tarkistaa yrityksen ennakkoperintärekisteriin kuulumisen käyttämällä YTJ-yrityshakua.
Voit saada vähennyksen vain työn osuudesta, mutta et esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Sen vuoksi työn tehneen yrityksen pitää eritellä laskussa myös ne kulut, joista ei saa kotitalousvähennystä. Jos laskussa ei ole eritelty työn osuutta, pyydä tarvittaessa selvitys työn tehneeltä yritykseltä.
Palkkaat työntekijän:
- Työntekijän henkilötunnus
- Työntekijälle maksamasi bruttopalkka (sisältää ennakonpidätyksen)
- Tiedot palkkojen sivukuluista
Säilytä kuitit tehdystä työstä itselläsi, verottaja voi pyytää niitä myöhemmin tarkistettavaksi.
Lähde: Vero.fi