Pekan ja Elsan wanhojen tuotteiden testinurkka, kahvimylly

Werneri, tuleppas kahville sieltä!,

kaikui kutsu torpan pihapiirissä. Kutsu läpäisi pokasahan aiheuttaman kovan äänen, vaikka muuten ei ulkopuolisia ääniä juuri erottanut.

Werneri, reilu nelikymppinen torppari, tunnisti huutajaksi vaimonsa Hiljan ja kyllähän hän osasi jo kutsua odottaakin huhkittuaan puusavotalla koko aamupäivän. Vaikka muutoin oli kiire hoitaa kaikki työt mahdollisimman nopeasti,

kahvitauko oli pidettävä. Se kuului päivärutiiniin ja katkaisi päivän mukavasti.

Werneri nosti pokasahan läheisen puun oksaan ja heitti rukkaset kannon päälle odottamaan töiden jatkamista. Hän suorastaan jo haistoi tuoreen kahvin tuoksun ja hehkutti mielessään kahvimyllyssä paahdettua tuoretta kahvia kävellessään kohti torppaa.

Uusi kahvimylly, se oli maksanut monen työpäivän palkan mutta oli osoittautunut onnistuneeksi hankinnaksi, ihan niin kuin paikallinen kyläkauppias, Wäinö, oli kehunutkin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun naapuritorpan Cajanderin Anselmi sellaisen hankki, oli Wernerinkin se ostettava. Maksoi sitten mitä maksoi, tehdään vaikka pidempää työpäivää. 

Elettiin Suomen itsenäistymisvuotta 1917 ja tämän ajan luksustuote ja ”must” hankinta oli kahvimylly.

Wanha kahvimylly

Kahvimylly on kahvin valmistuksessa käytettävä laite, jolla kahvipapuja jauhetaan jauheeksi.

Kahvimyllyssä on yleensä joko levyterä tai kartioterä. Levyterä pyörii ja leikkaa pavut pieniksi paloiksi, ja kartioterä jauhaa pavut. Levyteräiset kahvimyllyt ovat edullisia, mutta niillä syntyy usein epätasainen jauhatus, eikä niillä yleensä saada aikaan tarpeeksi hienoa jauhatusta espressoon tai turkkilaiseen kahviin. Kartioteräisen myllyn jauhatuskarkeutta pystyy säätelemään, joten sillä pystyy jauhamaan kahvia joka tarkoitukseen.[1]

Pekan testissä:

Tämänkertaisessa testissä Kahvimylly. Aika monihan meistä keittää kahvit kahvinkeittimellä, johon laitetaan vain suodatinpussi, kahvia ja vettä. Keitin hoitaa sitten loput. Helppoa ja nopeaa. Monessa keittimessä on ajastin, jolloin saat tuoretta kahvia, vaikka aamuisin heti kun heräät.

Mutta onhan kahvimyllyssä sen sijaan persoonaa ja kun sillä valmistat kahvin, se tuntuu jotenkin itsetehdyltä, vaikka pavut toki tuleekin kaupasta. Tunnelma on vähän sama kuin puukiukaan lämmityksessä; hitaasti ja kaikessa rauhassa. Samalla sielu pääsee virittymään pikkuhiljaa oikealle taajuudelle. Kun sitten kahvi on valmista, siitä nauttii ihan eri tavalla.

Jo pelkästään kahvipapujen jauhaminen on oma operaationsa: kaataa pavut myllyyn ja kääntää kahvasta. Papujen murskautuessa kahvintuoksu peittää tilan. Jauhaminen ei ole nopea toimenpide, saat varata siihen aikaa.

Tämä ei ole kiireisen ihmisen valinta.

Pekan kommentti

Loppuarvio:

Tähtiluokitus

  • Ekologisuus 4/5 Puuta ja terästä. (Mutta kahvipavut, kuinka ekologista on rahdata sitä maapallon toiselta puolen?)
  • Käytettävyys 4/5 Jauhaminen on hidasta ja kohtalaisen työlästä. Minuutissa jauhat muutaman kupillisen jauhot. Mutta hieno keksintö ja oman aikansa huipputekniikkaa.
  • Nostalgia 5/5 Hieno laite. Henkii vanhaa henkeä ja saa mielikuvituksesi laukkaamaan.

 

Scroll to Top