Päiväkirja: olkapääleikkauksesta kuntoutuminen

Fysioterapeutti itse olkapääpotilaana

Puudutus alkaa häviämään ja kipu olkapäässä lisääntyy. Yltyvän kivun vuoksi nukkuminen ei tunnu onnistuvan missään asennossa.

Sytytän yölamppuun valon ja huomaan kellon olevan 04:00 aamulla. Etsin katseellani särkylääkepurkin ja toiveikkaana nielaisen yhden tabletin pitkän vesihuikan kaverina. Jospa se tästä. Suljen silmäni, mutta ei. Uni ei enää tänä yönä tule vaan olkapään kipu säilyy kaverina yöstä aamuun ja edelleen koko päivän. Kiertäkalvosimen repeämä olkapäässäni leikattiin eilen ja nyt aloitellaan kuntoutumista kovaa kipua pelonsekaisin tuntein odottaen.

Kaatuminen

Kaaduin vajaa pari kuukautta sitten hiihtoreissulla alamäessä ja yläraajani jäi taaksepäin kaatuessani ikävästi vartaloni alle. Tunsin nopean polttavan kivun ja tiesin, että nyt on olkapää rikki. Tunne oli liian tutun tuntuinen, koska muutama vuosi aiemmin olin urheillessa satuttanut toisen olkapääni, jolloin kiertäjäkalvosimen supraspinatuslihas oli revennyt lähes kokonaan. Tuo polttava tunne oli sama tälläkin kertaa ja magneettikuva todisti lähes vastaavan vamman kuin edelliselläkin kerralla.

Kiertäjäkalvosinvammat ja -oireyhtymät ovat keski-iästä eteenpäin hyvin tavallisia meillä suomalaisilla. Kiertäjäkalvosinvammat saattavat syntyä trauman, esimerkiksi kaatumisen seurauksena.

Nämä äkillisesti syntyneet olkapäävammat on hyvä tutkituttaa pian niiden syntymisen jälkeen oikean hoitomuodon selvittämiseksi. Kuukausien odottaminen hoitoon hakeutumisessa vamman syntymästä saattaa heikentää mahdollisuuksia kuntouttaa olkapää vammaa edeltäneelle tasolle.

Leikkaus vai kuntoutus?

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä, jonka oireena on usein olkaseudun kipu sekä olkanivelen liikerajoitukset, saattaa syntyä ilman traumaa pitkänkin ajan kuluessa rajoittaen ihmisen toimintakykyä.

Nykyisin yhä useampi olkapää pyritään hoitamaan konservatiivisesti eli kuntoutuksella ilman leikkausoperaatiota. Lääkärit ja fysioterapeutit ovat merkittävässä roolissa, kun potilas ensin tutkitaan ja tutkimuksen pohjalta suunnitellaan sopiva kuntoutus potilaalle.

Tässä blogissa en mene syvemmällä eri olkapäävammoihin, koska netin hakukoneiden avulla löytyy paljon tietoa olkapääongelmista. Minun tarkoituksenani on kirjoittaa lähinnä kiertäjäkalvosimen repeämän omakohtaisesta kuntoutuksesta fysioterapeutin silmin.

Kirjoitan omista tunteistani kuntoutuspolkua edetessäni juuri leikattu olkapääni kantosidoksessa ja peilaan potilaan tuntemuksiani niihin ajatuksiin ja kokemuksiin, joita minulla on olkapääpotilaita hoitavana fysioterapeuttina.

Nimim. Kuntouttajasta kuntoutujaksi

Scroll to Top