Testamentti ja Edunvalvontavaltuutus – elämäsi tärkeimpiä asiakirjoja

Yhteistyökumppani, Lakihelppi

Testamentin tärkeys

Elämme maailmassa, jossa asiat voivat muuttua nopeasti. Tästä syystä on viisasta ja tärkeää olla valmistautunut kaikkeen. Usein ajatellaan, ettei testamenttia tarvitse tehdä, kuin vasta vähän vanhemmalla iällä, kun sen teettäminen tuntuu ajankohtaiselta. Yleinen ajatus on myös, ettei testamenttia tarvitse laatia ollenkaan, jos ajatuksena on, että lapset voivat periä kaiken. Testamentti kannattaa kuitenkin laatia aina ja ajoissa – kerromme miksi!

Miksi kannattaa tehdä testamentti?

Mikäli haluaa varmistaa sen, että oma omaisuus jakautuu haluamallaan tavalla, kannattaa testamentti laatia aina.

Hyvin laaditulla testamentilla voit:

 • Turvata oman tahtosi
 • Varmistaa, että asiat hoituvat jälkeesi helposti ja riidattomasti
 • Saavuttaa verohyötyjä ja pienentää perillisten perintöveroa
 • Varmistat, että testamenttaamasi omaisuus säilyy juuri haluamallasi testamentin saajalla

Mitä testamentissa voi esimerkiksi määrätä?

Testamentilla voit esimerkiksi määrätä, että

 • Lapsien aviopuolisoilla ei ole oikeutta esimerkiksi perittävään kesämökkiin
 • Eloonjääneellä puolisolla on hallintaoikeus yhteisen kodin lisäksi muuhunkin omaisuuteen
 • Kuinka omaisuutesi ja varasi tulee jaettavaksi kuolemasi jälkeen
 • Avopuoliso perii omaisuutesi ja sinun osuutesi yhteisestä kodistanne
 • Minkä maan lakia perimykseesi sovelletaan (jos asut ulkomailla eläkepäivinäsi, tämä on erityisen tärkeä määräys)

Miksi testamentti kannattaa tehdä ajoissa?

Testamentti kannattaa tehdä ajoissa, sillä juridisia asiakirjoja tehtäessä ei saa syntyä epäselvyyttä siitä, ettei asiakirjojen laatija olisi ymmärtänyt testamentin merkitystä. Jos tästä syntyy tulkinnanvaraisuutta, pahimmassa tapauksessa testamentti voidaan katsoa pätemättömäksi.

Miten testamentti tehdään?

Jotta testamentti olisi pätevä, täytyy sen täyttää tietyt kriteerit.

Testamentin täytyy olla:

 1. Kirjallinen.
  • Testamentin voi siis kirjoittaa käsin tai koneella, kunhan se on kirjallinen.
 2. Allekirjoitettu käsin.
  • Allekirjoituksen yhteyteen on suositeltavaa kirjata allekirjoitusaika ja paikka.
 3. Allekirjoitettu kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa
  • Todistajien pitää olla esteettömiä sekä tietoisia siitä, että kyseessä on testamentti, mutta heidän ei tarvitse olla tietoisia sen sisällöstä)
  • Todistajien täytyy merkitä testamenttiin päiväys ja paikkakunta, jossa testamentti todistetaan päteväksi sekä oma ammattinimike
 4. Tarkka ja selkeä, jotta vältetään tulkintaongelmat ja mahdolliset riidat testamentin sisällöstä

Lisäksi on suositeltavaa, että testamentti päivätään ja nimetään testamentiksi.  

Mikä on edunvalvontavaltuutus?

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla määräät itse, kenellä olisi oikeus huolehtia raha-asioistasi, jos et siihen itse enää pystyisi. Jos valtakirjaa ei ole tehty, asiasta määrääminen ei ole enää omissa käsissäsi, vaan edunvalvojaksi voidaan määrätä viranomaisen toimesta valtion yleinen edunvalvoja, joka hoitaa myös satojen muiden asioita. 

Miksi edunvalvonta­valtakirja pitää tehdä?

Edunvalvontavaltakirja tehdään varmuuden vuoksi, jotta joku sinulle tuttu ja luotettava henkilö pystyisi edustamaan sinua, mikäli sinä et itse enää pystyisi huolehtimaan taloudellisista tai

henkilökohtaisista asioistasi.

Edunvalvontavaltuutus tehdään siis sen varalta, ettet pystyisi sairauden, onnettomuuden, muuten heikentyneen terveydentilan tai vanhenemisen vuoksi huolehtimaan itse omista juoksevista asioista.

Miten edunvalvonta­valtuutus tehdään?

Laadi edunvalvontavaltakirja mielellään asiantuntijan tai juristin kanssa. Laatiessasi edunvalvontavaltakirjaa sinun tulee olla täysi-ikäinen henkilö ja ymmärtää valtakirjan sisältö ja merkitys.

Valtuutus on tehtävä kirjallisesti ja siitä täytyy käydä ilmi, missä tilanteissa valtuutus tulee voimaan. Valtakirjaa tehtäessä voit itse päättää, kenet haluat valtuuttaa hoitamaan asioitasi sekä määritellä mitä oikeuksia se sisältää eli mitä asioita valitsemasi henkilö voi valtakirjan nojalla tehdä. Lisäksi voit määritellä kenet haluat valtuuttaa hoitamaan näitä asioita.

Jos et ole vielä tehnyt testamenttia tai edunvalvontavaltuutusta, ota askel kohti tulevaisuuden turvaamista ja ota yhteyttä asiantuntijaan, joka auttaa sinua laatimaan testamentin. Juristi laatii sinulle testamentin, joka vastaa toiveitasi ja tarpeitasi.

Lakihelppi

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Lakihelpillä saat juristin laatiman testamentin hintaan 200 € (katso lisää täältä). Mikäli haluat myös testamentin läpikäynnin tai kartoituksen juristin kanssa, saat testamentin hintaan 300 € (katso lisää täältä). Juristin laatiman edunvalvontavaltuutuksen saat Lakihelpiltä hintaan 195 € (katso lisää täältä). Koodilla Seniori-Info saat 20% alennuksen kaikista Lakihelpin lakipalveluista. Syötä koodi ”seniori-info” tilauksen yhteydessä Lisätiedot-osioon.

Scroll to Top