Älykello kompassina terveisiin eläkevuosiin

Kun älykellon kolme ympyrää ovat sulkeutuneet, tiedän eläneeni päivän kutakuinkin terveellisesti. Laite antaa psykologista tukea kuntoremonttiin, kun sitä käyttää tunnollisesti ja innostuneesti.

Ranteessani on ollut Apple Watch nyt vähän reilun vuoden, joka päivä. Edelleen olen samaa mieltä kuin vuoden takaisessa kirjoituksessa:

Älykello on auttanut vakiinnuttamaan liikunnallisempaa ja muutenkin terveellisempää elämäntapaa.

Se on siis ollut ehdottomasti kannattava investointi.

Vuodessa moni asia on muuttunut omassa elämässäni, samoin ympäröivässä yhteiskunnassa ja ihmisten asenteissa. Ikätoveritkaan eivät enää tenttaa, onko älykellossa järkeä. Jonkinlainen kuntoranneke kuuluu jo todella monen seniorin varusteisiin.

En olisi ikinä uskonut

Olin ennen älykelloa kokeillut niin sanottua aktiivisuusranneketta. Siitä en innostunut.

Apple Watchin hankin siinä iloisessa huumassa, jonka valtaan jouduin, kun tajusin olevani eläkkeellä. Mielessä iti silti epäilyksen siemen: niinkö sittenkään rupean tuollaista laitetta jatkuvasti käyttämään…

Kännykän askelmittari ei tuntunut enää riittävän tarpeisiini. Siksi kai jäin alle viikossa tiukasti älykellon koukkuun. Ja riippuvuus tuntuu jatkuvasti vain vahvistuvan.

Ilman älykelloa en liikkuisi yhtä paljon, en nukkuisi yhtä hyvin enkä söisi yhtä terveellisesti.

Tiedän – ja välitän – itsestäni ja hyvinvoinnistani huomattavasti enemmän kuin ennen. Kun älykellon kolme ympyrää ovat sulkeutuneet, tiedän eläneeni päivän kutakuinkin terveellisesti:

  • Yksi ympyrä kertoo, olenko treenannut.
  • Toinen varmistaa, etten ole istunut ainakaan aivan koko päivää.
  • Kolmas kertoo kuluttamistani kaloreista.

En olisi ikinä uskonut, että pienestä laitteesta voi olla niin paljon iloa ja hyötyä. Minun käyttööni älykello on sopinut nykyisessä elämänvaiheessa erinomaisesti. Se on ollut kuntoremontissani uskomattoman suuri psykologinen apu.

Joka päivä parempaan

Enää vuosi sitten en ollut mikään sohvaperuna. Nykyisin liikuntamääräni, ravitsemukseni ja kaikinpuolinen hyvinvointini ovat silti olennaisesti paremmalla tolalla.

Energisyydestä varmaan johtui sekin, että korona-ajan toimettomuus meinasi turhauttaa. Onneksi etätyö pelasti mielenvireen.

Vieläkään en osaa tai välitä hyödyntää kaikkia Apple Watchin ominaisuuksia. Käyttö on kuitenkin vaiheittain monipuolistunut:

  1. Aluksi seurasin vain askelia, kilometrejä ja aikaa, jonka käytän liikuntaan.
  2. Sitten aloin kiinnittää huomiota siihen, etten istuisi liian paljon.
  3. Seuraavaksi kiinnostuin tutkimaan, mitä älykello ja sitä tukevat sovellukset tietävät kertoa uneni määrästä ja laadusta.
  4. Vasta viimeisenä otin ohjelmaan ravitsemuksen seurannan. Siinä Apple Watchia työparina on Eatbeat-sovellus.

Kaikilla noilla hyvinvoinnin alueilla olen vuodessa edistynyt merkittävästi, eikä se ole ollut edes vaikeaa. Asiaan on tietysti vaikuttanut se, että jo älykellon hankkiessani olin hyvällä alulla elämäntapamuutoksessa.

Voiko siihen luottaa?

Mediassa ja somessa viisastellaan aina silloin tällöin älykellojen luotettavuudesta. Ne eivät kuulemma mittaa tarkasti esimerkiksi käveltyjä kilometrejä tai kulutettuja kaloreita.

Minulle Apple Watchin tarkkuus on riittänyt oikein hyvin. Etäisyyksiä on tullut tarkistettua esimerkiksi auton trippimittarilla, eikä se ole antanut olennaisesti erilaisia lukemia kuin äly kello. Kalorien kulutuksessa puolestaan vaaka on esittänyt vahvoja todistajalausuntoja sen puolesta, että Apple Wach puhuu totta.

Eihän tässä tieteellisen tarkkoja mittaustuloksia kaivatakaan.

Tavoitteena on terveys ja hyvinvointi, ja niitä älykello minun elämässäni edistää.

Kaiken hyvän laitteesta saa, kun sitä käyttää sitoutuneesti ja innostuneesti.