Päiväkirja, osa 2: olkapääleikkauksesta kuntouttaminen

pen, handwriting, writing-3481061.jpg

Ensimmäinen olkapääoperaation jälkeinen viikko.

Tärkeimmät asiat ensimmäisinä päivinä olivat perheen apu sekä vahvat kipulääkkeet, jotka mahdollistivat nukkumisen ja mahdollisimman kivuttoman olemisen. Olkapää on ollut kankea ja oleminen on ylipäätään ollut tuskaista ja turhauttavaa. Olen nukkunut vierassohvalla, jotta saan haettua sopivaa asentoa ilman, että puolisoni tai lapset nukkuvat kyljessäni kiinni. Tuskin hekään saisivat nukuttua minun pyöriessäni ja ähistessäni kivun kanssa. Sain sairaalasta lääkelukujärjestyksen, jota lueskelin ensimmäiset päivät toiveikkaana odottaen taas seuraavan kolmiolääkkeen ottamisajankohtaa kivun nopean vähentymisen toivossa. Voimakkaampien kipulääkkeiden välipalana söin 800mg Buranaa.

Kivulias tilanne ilmeisesti synnytti sen verran taistelumielialaa, että aloin kuunnella äänikirjana Tuntematonta sotilasta, joka sopi hyvin tunnelmaan.

Unen tärkeys

Parina ensimmäisenä yönä sain unta klo 22-04, jonka jälkeen illalla otetun kipulääkkeen vaikutus väheni eikä nukkuminen enää ollut mahdollista. Herätessäni leikattu olkapää oli kankea kuin koivuhalko. Pieni liikkuminen oli kuitenkin lääkettä ja asunnossa ympäriinsä kävely sekä kehon pystyasento rentouttivat koko hartiaseutua.

Kaiken kaikkiaan nuo ensimmäiset leikkauksen jälkeiset päivät olivat kaikessa tuskaisuudessaan sekä kipukeskeisyydessään haastavia sietää.

Pienet kävelyt lähinnä sisätiloissa sekä pystyasento yleensäkin ovat tehneet hyvää.

Lepo & liikunta

Fysioterapeutti sisälläni onkin patistanut minua aina vähän kerrassaan liikkeelle aineenvaihdunnan sekä yleiskunnon ylläpysymiseksi. Lepo on tässä alussa tärkeää, mutta on myös huomioitava, että viikkoihin jatkuva, kenties ylimitoitettukin passiivisuus saattaa varsinkin ikääntyvällä ihmisellä romahduttaa peruskunnon.

Siinäpä olisikin kova kuntoutus edessä, kun olkapään kuntoutuksen lisäksi pitäisi etsiä kadonnutta peruskuntoa.

Nyrkkisäännöksi olen antanut itseni ymmärtää, että jo kolmen viikon totaalinen vuodelepo saattaa romahduttaa ikääntyneellä peruskunnon puoleen lähtötilanteesta ja saattaa vaatia jopa nelinkertaisen ajan saada tuo kunto takaisin lähtötilanteen tasolle.

Pienikin liikkuminen tuo mielihyvää. Ensimmäiset leikkauksen jälkeiset päivät ovat helposti vähän masentavia, joten pienet verryttävät alaraajajumpat voitelevat lihasten lisäksi myös mieltä. Onneksi myös keväinen aurinko paistaa.

sun, sky, clouds-1617470.jpg